Každý národ má své specifické zvyklosti, tradice a způsob života a tímto poznáním je náš život obohacován, zvláště tehdy, máme-li možnost do takové země vycestovat. Maďarsko patřilo již v období po druhé světové válce k následovatelům socialistického zřízení a díky tomu jsme měli možnost se s tamní kulturou a životním stylem blíže seznámit. Kdo z vás si tu dobu pamatuje, možná si vybaví i fakt, že se Maďaři v mnohem širším měřítku věnují zemědělství, a že tato činnost výrazně zasáhla do krajových specialit. V současné době tu prosperuje přes půl milionu drobných pěstitelů, převážně ve formě rodinných společenství – farem.
Paprika – teplé kontinentální podnebí, mnoho slunce, velmi úrodná půda a příhodné teploty v denních i nočních hodinách v letním období umožňují vypěstovat mnoho druhů zemědělských plodin, mezi nimiž se objevuje v hojném počtu i paprika. Představit si Maďarsko bez papriky je pro mnohé z nás zhola nemožné, je to jeden z národních symbolů, bez něhož by spousta jídel byla mdlá a podivná. Papriky tu koupíte na tržnicích v čerstvé podobě a jsou i součástí koření a kořenících směsí či dochucovadel.
Erös Pista – Maďaři přišli na to, že když rozemelou syrovou pálivou papriku a přidají k ní pouze sůl, xanthanovou gumu pro zahuštění a kyselinu citronovou a sorban draselný proti rozmnožování bakterií, vznikne velmi svérázný pálivý krém, ideální pro úpravu pokrmů, jako jsou např. omáčky k těstovinám, bezmasé či masové guláše a polévky. Paprika erös Pista se dováží i do České republiky, pořídíte ji ve specializovaných e-shopech a máte doma k dispozici dlouhodobě skladovatelnou dochucovací surovinu, která se výživovou hodnotou takřka vyrovná čerstvé sušené paprice. Pouze musíte mít na paměti, že jde o koncentrát, s nímž se musí nakládat opatrně, aby pokrm neztratil na své kvalitě.